Kategorie bloga

Kategorie bloga

Czyszczenie naczyń

Autor: Marcin Will W: Naczynia Dnia: Komentarze: 0 Oglądany: 5284

Przedmioty miedziane posiadają niewątpliwy urok.

Ich ciepły kolor i blask czyni z nich prawdziwą biżuterię kuchenną. I to o niezwykłych walorach zdrowotnych!

Aby móc jak najdłużej cieszyć się walorami estetycznymi miedzianych naczyń, nie należy zapominać o ich pielęgnacji.

Miedź ma wprawdzie swoje wymagania, ale na szczęście łatwo im sprostać. Trzeba tylko pamiętać o kilku prostych zasadach.

1.      Wykonanych z miedzi naczyń do uzdatniania wody nie myjemy środkami chemicznymi. Tmajmy się zasady: natura dla natury.

2.      Nie wyparzajmy naczyń wrzątkiem. To może naruszyć ich delikatną strukturę i doprowadzić do zniszczenia dzbanka czy kubeczka.

3.      Naczynia miedziane nie nadają się do czyszczenia w zmywarkach – są zbyt delikatne.

Co Co więc robić, aby naczynia miedziane cieszyły swym wyglądem przez lata? Podajemy najskuteczniejszy, wypraktykowany sposób.

Sok z cytryny i sól. To najbardziej rekomendowana przez nas mieszanka. Do około 50-100 ml soku z cytryny (może być to gotowy sok, tzw. „cytrynka”) dodajemy 4 łyżki stołowe drobnoziarnistej soli kuchennej. Składniki najlepiej połączyć w szklanym naczyniu (np. w słoiku). W powstałym roztworze (a konkretnie w jego górnej, płynnej części) zamaczamy miękką gąbkę lub ściereczkę i precyzyjnie czyścimy naczynie od środka i na zewnątrz. Po dokładnym umyciu płuczemy pod bieżącą wodą. Co ważne, pamiętajmy, by nie zostawiać cytrynowo-solnej mikstury czyszczącej w naczyniu przez dłuższy czas. Kas zawarty w cytrynie zacznie wówczas wytrawiać miedź, a na produkcie pojawi się nalot w kolorze jasnej zieleni. Zatem po energicznym umyciu i wypłukaniu naczynia miedzianego, najlepiej wytrzeć je z zewnątrz ręcznikiem papierowym lub miękką ściereczką. Dzięki temu zniwelujemy nieestetyczne zacieki. 

Nie zapominajmy też, że  ciemnienie przedmiotów miedzianych wraz z upływem czasu jest całkowicie naturalnym zjawiskiem. Miedź utlenia się, a to z kolei powoduje, że na powierzchni naczynia zaczynają gromadzić się tlenki, które dają wrażenie ciemnego osadu. Ale uwaga! Powstający nalot nie jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Choć wygląda mało estetycznie, stanowi naturalną warstwę chroniącą miedź przed korozją.

Komentarze

Dodaj swój komentarz