Jakie naczynia wybrać
Przed zakupem naczynia miedzianego do uzdatniania wody należy upewnić się co do jego jakości. Niezwykle istotny jest procent zawartości miedzi oraz jakość zastosowanego materiału. W związku z tym, że naczynia miedziane mają przede wszystkim pełnić funkcje zdrowotne – bądźmy dociekliwi i wymagający! Co już na starcie powinno dyskwalifikować miedziany produkt?
1. Stosowanie metali ciężkich w produkcji naczynia miedzianego - aluminium, ołów, rtęć i nikiel wykazane w składzie to absolutna dyskwalifikacja dla produktu. Pamiętajmy, że właśnie nadmiar metali ciężkich w organizmie powoduje zaburzenia układu nerwowego, prowadzi do depresji czy problemów trawiennych.
2. Procent zawartości miedzi – minimum 96%. Uważajmy na wyroby, na których widnieje 50-70% zawartości miedzi - to często produkty pochodzenia chińskiego, do produkcji których stosowana jest rakotwórcza rtęć.
3. Skład potwierdzony certyfikatem – szukajmy go na stronach producenta, dopytujmy o odpowiedni znak jakości produktu. Tylko kilka fabryk na świecie gwarantuje prawdziwie wysoką jakość produktów miedzianych.
4. Naczynie powinno być miedziane, nie miedziowane – choć brzmi podobnie, różnica jest ogromna! Naczynie miedziowane są tylko miedzią pokryte (wierzchnia warstwa). Naczynia miedziane powinny być wykonane z miedzi litej o najlepszej jakości.
Stosowanie naczyń miedzianych niesie za sobą nieocenione korzyści zdrowotne. Tym ważniejszym więc jest zadbanie o to, by dokonać zakupu z pewnego źródła. Ze źródła, które posiada odpowiedni Certyfikat Składu Naczyń. Dobrej jakości naczynie miedziane to inwestycja na lata. Inwestycja w zdrową, smaczną wodę. Tylko wysoki procent zawartości dobroczynnej miedzi jest w stanie odpowiednio oczyścić wodę i wzbogacić ją o odżywcze mikro i makroelementy. A zatem – w wypadku zakupu miedzianych naczyń – stawiajmy na jakość!
Komentarze
Dodaj swój komentarz